Wednesday, September 7, 2011

FJP Bidas Laporan PBB yang Mewajarkan Serangan Israel ke Atas Kapal Bantuan Kemanusian; Seru ICJ untuk Menyiasat

Isnin, 5 September 2011

Naib Presiden Parti Keadilan dan Kebebasan (FJP), Dr. Essam El Erian mengkritik laporan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang menyiasat, awal musim panas ini, serangan tentera laut Israel terhadap kapal bantuan di kawasan perairan antarabangsa, yang membunuh sembilan rakyat Turki, termasuk seorang remaja Turki-Amerika, dan mencederakan lebih 40 yang lain di atas kapal Mavi Marmara Mei 2009 lepas.

El-Erian mengecam laporan yang mendakwa Israel mempunyai hak untuk melindungi sempadannya tetapi mengabaikan tragedi yang dipaksa ke atas 1.5 juta orang awam Gaza termasuk lelaki, wanita dan kanak-kanak yang hidup di bawah sekatan Israel.

El Erian juga menyokong seruan Turki yang mendesak Israel untuk membuat permohonan maaf secara rasmi atas tindakan mereka, membayar pampasan yang sesuai kepada keluarga mangsa, dan mengangkat kepungan ke atas Gaza.

Beliau menggesa negara-negara Arab dan Islam dan kerajaan-kerajaan dunia bebas untuk menyokong pelan Turki untuk membawa serangan Israel ke atas Flotilla dan kepungan ke atas Gaza ke muka pengadilan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) dan Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ).

"Seluruh dunia perlu mengorak langkah untuk mendedahkan tindakan Israel yang menyalahi undang-undang, dan tidak dipengaruhi oleh AS dan Israel, yang sentiasa cuba untuk menjustifikasikan pencerobohan Israel."

http://www.ikhwanweb.com/article.php?id=29007

 

My Blog List

FIKRAH & DAKWAH Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template