Tuesday, August 16, 2011

Ikhwan Muslimun Gesa Iran Tamatkan Sokongannya Kepada Rejim SyriaJumaat, Ogos 12, 2011

IM menyeru Iran untuk menamatkan sokongannya terhadap kerajaan semasa Syria di tengah-tengah pertempuran ganas yang telah meletus sejak pertengahan bulan Mac yang mengakibatkan hampir 2000 mati dan 3000 hilang sejak konflik itu bermula.

Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh kumpulan itu Rabu lepas menggesa negara-negara jiran untuk membangunkan strategi untuk merangka penyelesaian bagi menyelesaikan krisis dalaman di Syria dengan menyokong revolusi menentang kezaliman dan rasuah.

IM memuji langkah-langkah yang diambil oleh negara-negara Arab baru-baru ini, termasuk Bahrain, Kuwait dan Arab Saudi yang memanggil duta mereka dari Damsyik, dan menyeru kerajaan Mesir yang baru untuk memainkan peranan mereka serta menyokong rakyat Syria terhadap rejim diktator dan zalim Assad.

Langkah-langkah ini menunjukkan bahawa penyembelihan beramai-ramai rakyat Syria sama sekali tidak boleh diterima dan Syria akan kekal terpencil jika ia meneruskan keganasan ini, tambah kenyataan itu.

Mengakhiri kenyataannya, IM menambah bahawa keadaan telah menjadikannya sukar untuk membezakan antara tindakan tentera Syria dengan Angkatan Penakluk Israel yang secara terbuka mengamalkan penindasan, serangan ganas dan penumpahan darah sewenang-wenangnya terhadap rakyat yang bertindak aman.

http://ikhwanweb.com/article.php?id=28929
 

My Blog List

FIKRAH & DAKWAH Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template