Saturday, November 21, 2009

Kita (Ikhwan) dan Palestin

Kita (Ikhwan) dan Palestin
Fadhilah al-Mursyid: al-Ustaz Muhammad Mahdi ‘Aakif
Risalah al-Ikhwan, bil 610, 18 Zul-Qa'idah 1430H / 6 November 2009M

Sejak bermulanya dakwah Ikhwan, kita telah menyedari bahayanya perancangan Zionis untuk menakluk dan menjajah Negara Islam dan umatnya.

Bersama kemunculan gerakan penentangan di Palestin pada awal tahun 30an Masihi pada kurun yang lalu, Ikhwan telah berdiri bersama-sama rakyat Palestin dengan menghulurkan bantuan kewangan sedaya mampu di samping bertungkus lumus memberi kesedaran tentang bahayanya ancaman zionis.

Ketika perancangan melahirkan Negara haram zionis mula dilaksanakan, katibah-katibah Ikhwan berbodong-bondong turun ke bumi Palestin yang diberkati untuk mempertahankan kedaulatan Bangsa Arab, Agama Islam dan rakyat Palestin di bumi Palestin. Anggota-anggota Ikhwan telah melakarkan babak-babak perjuangan yang membanggakan bersama rakyat Palestin menentang kemaraan penjajah. Semua itu telah disaksikan oleh para pemerhati dan ahli sejarah.

Di saat sempurnanya konspirasi jahat untuk menduduki bumi Palestin, Imam asy-Syahid, pengasas jamaah Ikhwan telah mengorbankan hidupnya untuk menghalang kerajaan minority Saadiyyah di Mesir bekerjasama dengan Inggeris untuk meletakkan batu asas kewujudan zionis. Anggota-anggota Ikhwan telah mengorbankan sebahagian umur mereka berbulan-bulan lamanya di dalam penjara, malah ada yang bertahun-tahun disiksa. Jamaah sendiri diharamkan atas desakan musuh agar Negara haram zionis dapat dibangunkan di bumi Palestin.

Selepas itu anggota-anggota Ikhwan serta umat Arab hidup di bawah pemerintahan tentera, pengguling kuasa dan raja-raja yang hanya diam membisu terhadap kekejaman yang dilakukan ke atas Palestin kerana menjaga kedudukan serta kuasa mereka lebih daripada lima dekad lamanya, sehingga kedudukan zionis bertambah kukuh. Mereka telah membangunkan projek senjata nuclear, meluaskan penguasaan mereka menerusi serangan-serangan yang merugikan pemerintah Arab yang lemah. Apa yang ditumpukan oleh kerajaan Arab hanya sekadar menghilangkan kesan penjajahan zionis ke atas Mesir, Syria dan Jordan sahaja. Mereka tidak berusaha untuk mengembalikan Palestin, membebaskan al-Quds dan mengambil semula tempat-tempat suci yang dirampas seperti Masjid al-Aqsa dan Kanisah (Gereja) al-Qiamah.

Wahai Ikhwan Muslimun,

Mengapa kita bangkitkan semua pengorbanan yang telah dicurahkan demi Palestin?
Mengapa kita terus bermati-matian mempertahankan hak orang Islam, Arab dan Palestin di bumi Palestin?

Jawapan paling ringkas ialah kerana :
- ini adalah kewajipan kita! Kewajipan yang dituntut oleh Syara’, peranan kita terhadap tanah air dan tugas kita terhadap bangsa.
- projek zionis dan penularan kuasanya di peringkat tempatan dan peringkat dunia bertentangan dengan projek Islam yang didokong oleh Ikhwan Muslimun.
- kemerdekaan kita, kemuliaan kita dan kebangkitan kita sebagai umat Arab dan Islam tidak mungkin akan terlaksana dengan kewujudan penjajah zionis yang merupakan duri di dalam hati umat Arab dan Islam, duri yang sentiasa mencucuk-cucuk sehingga darah kita sentiasa mengalir, tenaga dan keupayaan kita tumpah secara sia-sia dan menjadi penghalang kepada kemajuan kita.
- seruan fitrah insaniah yang menuntut untuk membela orang-orang yang dizalimi, serta kefarduan yang diwajibkan oleh Syara’ ke atas kita. Firman Allah bermaksud: “Dan mengapa kamu tidak mau berperang di jalan Allah dan (membela) orang-orang yang lemah, baik lelaki, perempuan maupun anak-anak yang berdoa, “Ya Tuhan kami, keluarkanlah kami dari negeri ini yang penduduknya zalim. Berilah kami pelindung dari sisi-Mu, dan berilah kami penolong dari sisi-Mu.” (An-Nisaa’:75)
- seluruh ulamak Islam telah memutuskan bahawa jihad adalah wajib bagi mengembalikan bumi umat Islam daripada tangan perampas dan untuk menghadapi sebarang konspirasi yang ditujukan untuk menundukkan rakyat Palestin, bangsa Arab dan umat Islam. Tuntutan supaya berdamai atau meletakkan senjata bererti menyerah kalah yang sangat hina.

Lantaran itu semua, selama ¾ kurun lamanya Ikhwan telah mempersembahkan pengorbanan jiwa dan harta demi melaksanakan tuntutan Syara’ ke atas kita. Dan kita akan terus menghulurkan segala yang berharga dan bernilai demi menghadapi kezaliman dan penindasan. Kita akan terus berpegang kepada janji kita dengan Allah ‘Azza wa Jalla, berdiri teguh di atas pendirian kita yang jelas dalam menentang kezaliman dan keganasan, menentang penjajahan dan penaklukan, menentang kediktatoran dan kuku besi, sehingga terlaksana harapan umat dalam membebaskan Palestin, seluruh bumi Palestin, mengembalikan masjid al-Aqsa yang dirampas. Mungkin dengan sebab itu kita dapati tekanan terhadap Ikhwan semakin memuncak kerana sikap kita yang sentiasa berusaha menghulurkan bantuan dan dokongan kepada saudara kita di Palestin dengan apa cara sekalipun.

Oleh kerana itu wajib di atas setiap akh mulim, setiap usrah muslimah, setiap umat Islam tanpa mengira bangsa dan aliran kefahaman, wajib berdiri teguh di sisi hak yang dirampas di Palestin dengan:
- Berdoa kepada Allah ‘Azza wa Jalla
- Memberi kesedaran tentang isu Palestin
- Menyokong pendirian rakyat Palestin
- Memberi bantuan kepada saudara kita di Palestin
- Menentang perancangan damai yang ditaja oleh musuh dan mendedahkannya kepada umum
- Menyebarkan fikrah ini kepada dunia seluruhnya untuk menarik sokongan massa terhadap hak rakyat Palestin
- Menggesa umat Islam di semua tempat agar menentang kemungkaran dan salah guna kuasa di Negara-negara Arab dan Negara-negara Umat Islam
- Menentang sebarang percubaan untuk menunudukkan bangsa Arab dan umat Islam
- Menghalang bertapaknya zionis di mana-mana jua dan menghalau mereka keluar dari sempadan Negara kita.

Allahu Akbar wa liLlahil-hamd
“… Dan orang-orang yang zalim kelak akan tahu ke tempat mana mereka akan kembali.” (Asy-Syu’araa’:227)

http://zaadut-taqwa.blogspot.com/2009/11/kita-ikhwan-dan-palestin.html
 

My Blog List

FIKRAH & DAKWAH Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template