Monday, February 1, 2010

Kenyataan IM Mengenai Keganasan di Nigeria


Ikhwan Muslimun Mesir mengecam keganasan terhadap orang awam yang tidak berdosa di Nigeria

Islam menjaminkan kebebasan beragama dan toleransi untuk semua. Badee’ menggesa semua organisasi kerajaan dan bukan-kerajaan campurtangan untuk mempelopori usaha untuk keamanan dan kestabilan.Isnin 25 Januari 2010

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani


Berdasarkan pengajaran Islam yang melarang penumpahan darah yang sia-sia serta mempelopori kehendak-kehendak menghormati kemanusiaan, Ikhwan Muslimun di Mesir mengecam sekerasnya persengketaan kaum dan pembunuhan beramai-ramai antara puak Muslim dan puak Kristian di Nigeria. Pembunuhan beramai-ramai ini telah mengorbankan puluhan nyawa serta mengakibatkan ratusan terbunuh dalam kejadian keganasan agama yang terbaru, yang mula meletus pada tahun 2001 dan sekali lagi pada 2008.


Mursyidul Am IM Dr Mohamed Badi menggesa Pertubuhan Negara-Negara Islam (OIC), Kesatuan Afrika dan Majlis Kemanusiaan Afrika untuk campurtangan serta merta dan menggesa semua pihak yang bertelagah supaya menghentikan pembunuhan terhadap orang awam yang tidak berdosa. Beliau menyatakan betapa penting dan perlunya disiasat punca berlakunya pergaduhan itu.


Kami ingin mengingatkan rakyat Nigeria akan nilai-nilai Islam dan Kristian yang mementingkan semangat toleransi, hidup bersama serta sepakat untuk menangani cabaran yang dihadapi Nigeria masakini, termasuk kemiskinan, pengangguran, perkauman dan penindasan.
Kami juga menggesa kerajaan Nigeria supaya mengambil tindakan serta melaporkan hasil siasatan dan mempercepatkan usaha ke arah reformasi sosio-politik dan membina kekuatan Kebangsaan sebagai negara Afrika yang terbesar.

Dr Mohammed Badee'

Mursyidul Am IM


Artikel Asal: http://www.ikhwanweb.com/article.php?id=22797
 

My Blog List

FIKRAH & DAKWAH Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template