Monday, February 8, 2010

Penangkapan Pemimpin IM termasuk Dr. Mahmoud Ezzat, Dr. Essam El-Erian, Dr. Abdur-Rahman Al-Barr


Isnin, 8 Februari 2010

Pasukan keselamatan Mesir melancarkan gerakan penangkapan ke atas IM termasuk pemimpin-pemimpinnya sebelum subuh hari ini. Di antara yang ditahan ialah Naib Mursyid Am, Dr. Mahmoud Ezzat, anggota Maktab Irsyad Dr Essam el-Erian dan Dr. `Abdur-Rahman Al-Barr, Profesor Ulumul Hadis yang juga anggota Maktab Irsyad.

Mereka juga menggeledah rumah Dr. Mohi Hamid, anggota Maktab Irsyad tetapi beliau dan ahli keluarganya tiada di rumah ketika itu.

Di Wilayah Kaherah, pasukan keselamatan menahan Ahmed Abbas manakala di Giza, mereka menahan Dr. Mohamed Saad El-Ewa, Ketua Jabatan Urologi di Hospital Bolaq el-Dakrour.

Sementara itu di Wilayah Sharqia, Dr. Mohammad Abdel Ghani, pakar ophthalmologi di Hospital Perubatan, Zagazig University serta penulis Islam Waleed Shalabi juga ditahan.

Turut ditahan ialah Dr. Ali Abdel Rahim, Professor di Fakulti Kejuruteraan, Universiti Assiut University dan Khalaf Thabit Hareedy, seorang kakitangan di Pejabat Pelajaran di Wilayah Assiut

Di Iskandariah, pasukan keselamatan menggeledah rumah Ibrahim Al-Sayyed, Ahmed Abdel-Ati dan Mustafa Al-Sharbatly, semuanya kakitangan pentadbiran pejabat IM di Iskandariah.

Peguam IM, Abdel-Moneim Abdel-Maksoud, menegaskan bahawa penahanan ini sebenarnya bersifat provokatif dan zalim. Menurutnya, bilangan tahanan dijangka meningkat kerana peguam-peguam masih mengumpulkan nama-nama mereka yang terlibat di semua wilayah.

Artikel asal: http://www.ikhwanweb.com/article.php?id=23068
 

My Blog List

FIKRAH & DAKWAH Copyright © 2009 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template